ΖΗΛΙΑ: Tι φταίει;

trapoula

Όπως έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, υπάρχουν τέσσερις τύποι δεσμών, όπως τους περιέγραψε η Kim Bartholomew το 1991.

Αυτά α μοντέλα δεσμού, προέρχονται από την πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί στο παιδί, τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους άλλους. Η αλληλεπίδραση γονέα –παιδιού εσωτερικεύεται και αποκρυσταλλώνεται στους τύπους δεσμού.

Τα μοντέλα δεσμού είναι:

α) Ο ασφαλής τύπος

β) Ο τύπος εμμονής/αμφιθυμικός,

γ) ο τύπος αποφυγής και

δ) ο φοβικός.

(Οι τύποι δεσμού αναλύονται στο ομώνυμο άρθρο).

Η ζήλια είναι το συναίσθημα που διακρίνουμε στον τύπο εμμονής , ο οποίος χαρακτηρίζεται από αρνητική εικόνα για τον εαυτό του, εμμονή στις διαπροσωπικές σχέσεις, έμφαση στα αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό του και τους άλλους.

Ο τύπος εμμονής εμφανίζει υψηλά επίπεδα εξάρτησης και άγχους, χαμηλή αυτοπεποίθηση κ. ά. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τοποθετούν αυτά τα άτομα στην κορυφή της έρευνας για τα επίπεδα ζήλιας απέναντι στους συντρόφους.

( Έρευνα Hazan & Shaver 1987).

Μελέτες που έγιναν με θέματα ζήλιας έδειξαν ότι ο ασφαλής τύπος εμφανίζει περισσότερο θυμό, ο τύπος αποφυγής μεγαλύτερη θλίψη και ο τύπος εμμονής περισσότερο φόβο. Γενικά τα ασφαλή άτομα δείχνουν να στρέφουν το θυμό τους προς το σύντροφο για να τον/την επηρεάσουν και να τον/την κρατήσουν στη σχέση.

Αντίθετα, οι στρατηγικές των ανασφαλών ατόμων είναι λιγότερο «ενεργητικές». Ο τύπος εμμονής εστιάζει στις επιπτώσεις που θα έχει η κατάσταση για τον ίδιο, εκδηλώνοντας αυξημένες συμπεριφορές ανημποριάς.

Όποιος κι αν είναι ο τύπος δεσμού που έχουμε, καλό είναι να γνωρίζουμε όσα μας βοηθούν να κατανοήσουμε περισσότερο τον/την σύντροφό μας, ώστε να ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε και τι όχι.

Έτσι αποφεύγουμε τις αυταπάτες…

About the author /


Ο τρόπος που στέκομαι και αντιμετωπίζω κάθε σχέση μου. Ο σεβασμός στα θέλω μου αλλά και στα θέλω του άλλου. Έχοντας σαν εφόδιο αλλά και μπούσουλα τις θεωρίες που υπάρχουν και πάντα πατώντας σ αυτές, φτιάχτηκε αυτή η ιστοσελίδα.

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *